HTML

Távolságtartás Portugáliában

2020.08.10. 16:12 incianya

2020. augusztus 10. 06:30

Járványos hétköznapok Portugáliában

A luzitánoknál sokkal komolyabban veszik a járvány miatti óvintézkedéseket, mint például Magyarországon, így aztán nem csoda, hogy Gyöngyiék esküvője is egészen rendhagyóra sikeredett. A járvány még az óceánparton is érezteti a hatását.

cim_54.JPG

„A férjem ma hozta el a kocsit a szervizből, a javításhoz járt egy igazolás a kocsi fertőtlenítéséről. Mert itt ez normális és mindenki sokkal komolyabban veszi az előírásokat.

desinfectado.jpg

Akárcsak a bútorszállítók, akik két héttel a szállítási határidő után jelentkeztek, hogy az ágyat nem hozzák fel a lakásban az emeletre, csak lerakják a ház elé, persze a Covid miatt.

Persze a helyzet a statisztikák szempontjából sokkal rosszabb a magyarnál, de itt is inkább pár szuperfertőző által okozott góc a jellemző.

A hivatalos rendelkezések

Portugáliában jelenleg az alábbi, Covid-19 miatti rendelkezések vannak érvényben augusztus közepéig:

A lisszaboni régióban - 18 körzet Nagy-Lisszabonban és a Setúbal-félszigeten: Alcochete, Almada, Amadora, Barreiro, Cascais, Lisbon, Loures, Mafra, Moita, Montijo, Odivelas, Oeiras, Palmela, Seixal, Sesimbra, Setúbal, Sintra és Vila Franca de Xira körzetek - július elejétől fennálló válsághelyzete vonatkozó járványügyi intézkedéseket meghosszabbították augusztus 14. 23.59-ig, Portugália többi részén pedig járvány helyzeti készültség van.

Madeirán meghosszabbították a rendkívüli állapotot augusztus 31-ig. Az Azori-szigeteken augusztus elsejével véget ér a rendkívüli állapot, de az összes szigeten továbbra is érvényes a járványügyi készültség.

A kontinentális Portugáliára - a lisszaboni régió kivételével - vonatkozó korlátozások:
- a Covid-19 fertőzöttek kötelező kórházi, vagy otthoni elkülönítése, illetve aktív megfigyelése,
- a fizikai távolságtartás, maszkhasználat, létszámkorlátozások és higiéniai eljárások alkalmazása,
- gyülekezési tilalom a 20 főnél nagyobb csoportosulásokra,
- az utcai alkoholfogyasztás tilalma,
- a vendéglátó egységek nyitvatartásának korlátozása. Könnyítettek is: az éttermekbe éjfélig be lehet engedni új vendégeket, de legkésőbb hajnal 1-kor be kell zárni.
- a táncos és élőműsoros bárok kinyithatnak, amennyiben kávézóvá / cukrászdává módosítják a tevékenységi profiljukat, és betartják az erre vonatkozó szabályokat, valamint lezárják a táncolásra alkalmas területet, és az éttermekhez hasonlóan módosítják a nyitvatartásukat.
- a sportrendezvényeket versenysporttal kapcsolatos edzéseket meg lehet tartani zárt kapuk mellett. Az egyéb sporttevékenységre a korábbi, fizikai távolságtartási szabályok érvényesek.

fal.JPG

A lisszaboni régió korlátozásai
- a Covid-19 fertőzöttek kötelező kórházi, vagy otthoni elkülönítése, illetve aktív megfigyelése,
- a fizikai távolságtartás, maszkhasználat, létszámkorlátozások és higiéniai eljárások alkalmazása,
- gyülekezési tilalom a 10 főnél nagyobb csoportosulásokra,
- az utcai és szabadtéri alkoholfogyasztás tilalma,
- a benzinkutaknál és környékükön tilos alkoholtartalmú italokat árulni,
- a kereskedelmi egységeknek este 8-kor be kell zárni, kivéve a hiper- és szupermarketekeket, amelyek legkésőbb 22.00-ig tarthatnak nyitva, de 20.00 után már nem árulhatnak alkoholtartalmú italokat,
- este 8 után csak a melegkonyhás éttermek tarthatnak nyitva, illetve a házhozszállítással, illetve utcán át, elvitelre történő szolgáltatással foglalkozó egységek,
- a benzinkutakra, gyógyszertárakra, temetkezési vállalkozásokra, sportfelszereléseket árusító üzletekre, klinikákra, irodákra és állatorvosi rendelőkre nincs nyitvatartási korlátozás.

Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban?

De ez, ugye, csak a hivatalos része. A gyakorlatban úgy néz ki, hogy mindenütt kézfertőtlenítés, kötelező - és betartott - maszkviselés, az üzletekben szigorú létszámkorlátozás, az emberek az utcán várnak a sorukra.

A templomokban az ajtó előtt kézfertőtlenítés, csakúgy, mint minden üzletben és étteremben, múzeumban. Volt olyan nap, hogy tízszer is fertőtlenítettem!

 

Szállodák és éttermek csak a Clean&Safe minősítés megszerzése után nyithattak újra. Az evőeszköz és a zsömle papírzacskóba csomagolva, csak az asztalnál lehet levenni a maszkot, a mosdóba különösen nem lehet bemenni maszk nélkül.

Az óceánparti strandokon kötelező a távolságtartás, amelyet fizikailag is kijelölnek, csakúgy, mint a haladási irányt.

Több helyen felhívják a figyelmet a járványügyi intézkedésekre, de mindenütt lehet maszkot kapni, a strandon is - legalább is Cascaisban, ahol az alábbi képek készültek.

Maszkárusító automatákat helyeztek ki a nyilvános mosdók és a vasútállomások közelében. Különböző applikációkat fejlesztettek ki, amelyeken ellenőrizni lehet a strandok telítettségét, és a leglátogatottabb helyeken ezt ellenőrzik is.

Vidéken a miséket lehetőleg szabad ég alatt tartják meg, kellő távolságra elhelyezve a székeketa templomokban lezárták vagy ritkították a padsorok felét.

templom_5.JPG

Aki bevállalja a portugáliai utazást, jól jár, mert nincs tömeg, és élvezhetőek még a tömegturizmus által leginkább látogatott helyek is, mint pl. Óbidos. De, mint az alábbi képen látható, a turisták - beleértve minket is - még szabad térben is maszkot viselnek.

falu.JPG

Óbidos - még mindig sok turista keresi a várost, de most nincs az a megszokott tömeg. A maszkot legtöbben az utcán is hordják.

Házasság járvány idején

Hogy legyen valami jó is ebben a rendkívüli évben, összeházasodtunk a párommal. Még a rendkívüli állapot előtt, március elején beadtuk a papírokat, persze az állami adminisztráció állt.

A magyar nagykövetség nagyon segítőkész volt, sürgősséggel, levelezés útján sikerült elintézni a hiányzó papírok hitelesítését és július elején kaptuk meg az engedélyt. A „nagy napon”, július 31-én, hárman csak két taxiba fértünk be, mert maximum két utast szállítanak.

casa2.jpg

A házasságkötő terembe még a legközelebbi családtagokat sem engedték be, csak a 2 tanút - akik az itteni törvények szerint nem lehetnek családtagok -, meg a tolmácsot. Pedig lett volna hely a teremben, még a kötelező távolság betartásával is.

Maga a házasságkötés is meglepő volt, nem írtunk alá semmit, a házassági szerződést majd küldik elektronikus úton. (Nemrég láttam képeket egy ismerősöm fiának keresztelőjéről a Szent István Bazilikában - kb. 20 fő, maszk sehol, furcsa volt...)

A lagzi egy szerény családi ünnepség volt 6 fővel, mivel maximálisan 10 fő lehet a társaság az étteremben a lisszaboni régióban. Egyébként is, a portugál rokonok közül az idősek ki sem mozdulnak a vidéki rezidenciáikból, komolyan veszik a „Fica em casa”, azaz maradj otthon üzenetet.

Mi sem megyünk nászútra, hanem eltöltünk pár napot az anyósékkal a nyaralóban. Majd bepótoljuk!

Megjelent: https://hataratkelo.blog.hu/2020/08/10/jarvanyos_hetkoznapok_portugaliaban

Változtattam a képek sorrendjén. 2020. augusztus 10.

Szólj hozzá!

Címkék: maszk Portugália Házasságkötés Covid-19 Távolságtartás

A bejegyzés trackback címe:

https://innen.blog.hu/api/trackback/id/tr8616126852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása